
Waarderend leidinggeven, hoe doe je dat?
Een cadeautje, een compliment of een luisterend oor: waardering krijgen is altijd fijn. Het boost je zelfvertrouwen en leidt tot meer plezier in je werk. Hoe gaat dat bij Dynamo? Laten we elkaar genoeg waardering zien? En op welke manieren doen we dat? Op 9 maart gingen alle teamleiders en managers met dit thema aan de slag bij de training Waarderend leidinggeven. Ook teamleider Hanneke Verkerk was erbij: “We maakten groepjes met mensen die we nog niet hadden gesproken. Door die frisse blik leerden we veel van elkaar.”
Wat doe je bij Dynamo?
Ik ben sinds augustus 2020 teamleider Voorscholen in Westerpark en Centrum. Hiervoor was ik leidinggevende van een particulier kinderdagverblijf
Wat vind je leuk aan je werk?
Elke dag is anders. Ik kom op 9 verschillende voorscholen. Allemaal werken ze op de Dynamo-manier, maar toch zijn ze net een beetje verschillend. Dat is tegelijk de uitdaging: om te zorgen dat ze toch een geheel blijven. De meeste mensen vinden het fijn dat ze onderdeel zijn van het grotere team, en dat ze niet alles alleen hoeven te doen. Ik merk dat het leuk is om elkaar bij bijeenkomsten te zien.
Hoe vond je de training Waarderend leidinggeven?
Heel leuk: de dag vloog voorbij! Het was heel interactief. We kregen voorbeelden met filmpjes, zodat je meteen een beeld kreeg bij de theorie. Het was ook leuk dat het voor álle leidinggevenden van Dynamo was. Meestal ga ik alleen om met m’n vertrouwde groepje van de voorscholen. Bij het vormen van drietallen merkte ik dat je snel mensen opzoekt die je al kent. Maar de trainers zeiden: zoek juist mensen op die je vandaag nog niet hebt gesproken. Dat had echt een meerwaarde. Door die frisse blik leerden we veel van elkaar.
Waarom is het belangrijk dat een leidinggevende waardering toont?
Positiviteit kan je enorm helpen in je zelfvertrouwen. Een filmpje van Victor Mids liet dat goed zien. Op een basketbalveld probeert een meisje zonder ervaring om te scoren van een afstand. Ze mist steeds. Dan krijgt ze een blinddoek om en wordt ze toegejuicht door een groep cheerleaders. Ze laten haar geloven dat het steeds beter gaat. Daarna doet ze de blinddoek af en scoort ze 3 of 4 van de 10. Want ze ging in zichzelf geloven! Dan: een professionele basketballer gooit de eerste 10 keer raak. Maar als ze hem negatief toeroepen mist hij telkens. Negativiteit zorgt er dus voor dat veel minder lukt. Het filmpje is echt een aanrader! Kijk zelf maar.
Hoe kan je als leidinggevende je collega’s waarderen?
Je hebt verschillende stijlen om waardering te tonen. Sommige mensen doen het met woorden, anderen met cadeautjes. Weer anderen met tijd en aandacht, of juist door praktisch te helpen. Bij mij passen vooral de stijlen ‘woorden’ en ‘helpen’. Je moet ook niet proberen om iets te doen wat niet jouw stijl is. Je moet dichtbij jezelf blijven, dan komt het bij de ander het meest oprecht over.
Wat neem je mee uit de training naar je dagelijks werk?
Ik wil door blijven gaan met positieve energie. Het helpt als je als leidinggevende positief blijft en kijkt in kansen. Te zeggen: dit vind je stom, dit gaat niet goed, maar wat zou er wél mogelijk zijn? Natuurlijk mag er altijd ruimte zijn voor klagen. Maar het moet wel in balans zijn. Ik wil nog directer aan mensen vragen: wat zijn voor jou momenten van werkgeluk? Hoe kunnen we die nog beter uitbouwen? Ik hoop dat door een positieve vibe te creëren, mensen ook zelf kansen gaan zien.
Heb je nog tips voor andere teamleiders?
Maak tijd vrij om het gesprek aan te gaan met mensen. Er gewoon te zijn. Ik zorg dat ik geregeld om kwart over 8 op een voorschool ben, voordat de werkdag begint. Ik zie de kinderen binnenkomen, maak een praatje met depedagogisch medewerkers. Even contact hebben: op die manier kun je ook je waardering laten zien. Een uitdaging én een mooi voornemen!
Strategie
Hier kan een korte omschrijving staan van het thema, zodat je als je op het icoon klikt weet waarover het gaat en wat er zoal nog bij komt aan tekst om dit kadertje een beetje te vullen. Niet te veel woorden, dat is wel belangrijk.