Onze impact op de Amsterdammer
Wanneer we het hebben over het meten van acties en de data die daaruit voortkomen, denk je al snel aan veel cijfers, tabellen en grafieken. Maar goed nieuws, in dit geval gaat het om de impact die Dynamo wil maken op het leven van de Amsterdammer. Volgens projectleider Paul Steenkist een must om te weten voor iedereen die met mensen werkt. “Het meten van impact is een trein die niet meer te stoppen is. Dynamo wil deze trein niet missen! Het is voor Dynamo deels een nieuwe manier van werken, waarbij jij als sociaal werker gericht data registreert en vervolgens gebruikt om je werk te optimaliseren.”, aldus Paul.
Wat is impactgedreven werken?
Als sociaal werker wil je impact maken op het leven van een mens. Een impact is een positieve verandering in het bestaan van een persoon, zodat zijn welzijn wordt bevorderd. Impactgedreven werken wil zeggen dat je je laat leiden door het maken van impact en dat je die impact meetbaar wilt maken om het zo inzichtelijk te kunnen maken voor mensen waar je het voor doet of voor andere partijen waar je mee samenwerkt en natuurlijk voor jezelf. De belangrijkste vraag is: ‘Heeft datgene wat ik doe echt impact?’
Impactgedreven werken bij Dynamo
Als sociaal werker is het moeilijk om de impact die je maakt inzichtelijk te krijgen. Steeds meer partijen, zoals de overheid en gemeenten, verlangen dat we laten zien wat we doen en dat we kunnen onderbouwen dat wat we doen ook werkt. Daarnaast kunnen we ons als organisatie hiermee beter op de kaart zetten. Volgens projectleider Paul Steenkist is impactgedreven werken de toekomst voor iedere organisatie voor sociaal werk.
Binnen Dynamo willen we op verschillende niveaus laten zien wat voor impact we maken op de Amsterdammer en hoe we hiervan kunnen leren voor het verbeteren van ons aanbod. Zowel op het niveau van de individuele medewerker en het team, als binnen een discipline en voor de hele organisatie. De afgelopen twee jaar is hiervoor al veel in gang gezet, zoals het opstellen van een meerjarenstrategie, het opstellen van een doelenplan voor het welzijnswerk (de sociale basis) en voor de buurtteams wordt er stedelijk hard gewerkt aan het vaststellen van indicatoren voor het maken van impact. Vanaf eind 2023 zijn we gestart met het maken van een ‘meetbaar’ gebiedsplan, waarvoor we diverse data verzamelen om onze aanpak te onderbouwen. Dit doen we samen met onderzoeksbureau Optimale Samenwerking.
Pilot Oud-Oost
De eerste stap richting impactgedreven werken is inmiddels gezet. In samenwerking met bureau Optimale Samenwerking is een pilot gestart in Oud-Oost. “We hebben voor Oud-Oost gekozen omdat in deze wijk alle disciplines van Dynamo vertegenwoordigd zijn, zowel vanuit het welzijnswerk en de voorscholen als de buurtteams. De pilot is een actieonderzoek, waarbij we tegelijkertijd leren en onderzoeken. Het levert een rapport op, dat tot stand komt in een leerproces met medewerkers. Impact maken doe je als sociaal werker nooit alleen, dat kan ook niet. De Amsterdammer heeft met heel veel organisaties en mensen te maken. Dynamo is met verschillende disciplines niet de enige organisatie die het welzijn van mensen in de stad wil verbeteren. Samen met collega’s en concullega’s maak je impact!”, vertelt Paul.
Samenwerking
Met de pilot in Oud-Oost gaat bureau Optimale Samenwerking kijken of wij onze impact op de Amsterdammer meetbaar kunnen maken met data. Dit doen we aan de hand van onze samenwerking in de wijk, waarvoor we gebiedsgericht/wijkgericht (samen)werken. “Het is belangrijk dat in de wijk gekeken wordt hoe problemen het beste kunnen worden aangepakt. Niet alleen door samen te werken met collega’s van verschillende disciplines, maar ook met externe partijen, zoals de gemeente, politie of andere partnerorganisaties die in deze wijk actief zijn.” Paul vervolgt: “Met Optimale Samenwerking starten we met het oefenen van samenwerken binnen de eigen organisatie. Dit is nog lastig. Ook al zijn we allemaal sociaal werkers, onze manier van werken en onze doelen kunnen verschillen. Zo heeft het kinderwerk bijvoorbeeld te maken met ouders/opvoeders, terwijl de opbouwwerker dezelfde doelgroep benadert als buurtbewoner en hulpverlening als gezinsmanager. Door onze krachten te bundelen kunnen we zorgen voor synergie, waarmee onze gezamenlijke inzet voor dezelfde doelgroep elkaar kan versterken.”
Gezamenlijke doelen stellen
Het sleutelwoord bij samenwerken is: richting hebben. Op basis van een gezamenlijk doel heb je richting en kun je samenwerken en samen interventies bedenken. Hoe komen wij met verschillende disciplines tot gemeenschappelijke doelen? Allereerst wordt er een wijkanalyse gemaakt (SWOT-analyse). Vervolgens worden gemeenschappelijke problemen, thema’s en doelen geformuleerd. Als pilot maken we met een werkgroep in de wijk Oud-Oost een gebiedsplan. “Vanuit elke discipline zit een vertegenwoordiger in deze werkgroep. In overleg met elkaar proberen we gezamenlijke doelen vast te stellen voor de wijk en proberen we zoveel mogelijk draagvlak te creëren zodat iedereen zich herkent in wat we samen willen bereiken, anders kun je niet samenwerken.”
Zoeken naar bijpassende data
Bureau Optimale Samenwerking maakt op deskundige wijze onze data meetbaar. Data zijn gegevens om meer inzicht te krijgen. Wat hebben wij aan data allemaal in onze organisatie? Wat meten we nu eigenlijk? “Gekeken wordt naar ons complete databeeld in al onze registratiesystemen. Wat kunnen we met deze data zeggen over het meetbaar maken van onze doelen en de activiteiten die we daarvoor organiseren en het effect wat we daarmee willen bereiken? De beschikbare data binnen Dynamo komen onder andere voort uit evaluaties, oudercontacten, enquêtes en een klantenpanel. Deze data verbinden we aan onze doelen, zoals geformuleerd in de meerjarenstrategie, de opdracht van de verschillende productgroepen (welzijn, voorscholen en buurtteams) en de doelen die wij ons stellen in het kader van het gebiedsgericht werken, waarvoor we nu in de wijk Oud-Oost een pilot draaien.” Het doel van deze pilot is onder meer om te leren hoe we de verschillende data binnen onze organisatie kunnen gebruiken om ons werk te onderbouwen, zoals bijvoorbeeld voor het opstellen en uitvoeren van een gebiedsplan.
Leren en ontwikkelen
Paul legt vervolgens uit: “Willen we goed impactgedreven kunnen werken, vraagt dit aanvullende kennis en kunde van medewerkers gericht op multidisciplinair samenwerken, doelgericht registreren, systematisch nadenken over ons werk en als team goed afstemmen en evalueren van werkzaamheden. We werken toe naar goed onderbouwde interventies, wat ook aansluit bij ons meerjarenprogramma Leren en Ontwikkelen. Hier is namelijk kennis voor nodig, waarvoor gewerkt wordt aan het ontwikkelen van een bijpassen trainingsaanbod binnen Dynamo. Daarnaast kunnen we met impactgedreven werken, met onderbouwing van onze data, aantonen dat wat wij doen als Dynamo ook echt zinvol is! Dit is niet alleen voor jezelf als medewerker interessant, maar ook bij het aanvragen van bijvoorbeeld subsidies kan dit ons helpen als onderbouwing wat we doen. Op die manier leveren we meer kwaliteit.”
Vervolg
Bureau Optimale Samenwerking stelt een adviesrapport op en een stappenplan samen, wat vervolgens gebruikt kan worden in de andere wijken waar wij actief zijn. “Het idee is om na afloop van de pilot de resultaten in het adviesrapport te presenteren aan de teams. Wat hebben we gedaan, welk advies ligt er en welke stappen kunnen we zetten voor de toekomst. Paul voegt hier nog aan toe: “Impactgedreven werken geeft inzicht in de effectiviteit van ons werk. Dit is niet alleen voor onszelf als organisatie interessant, maar ook aan onze doelgroep, samenwerkingspartners en opdrachtgever willen we met trots kunnen laten zien wat wij als Dynamo voor positieve impact maken op het welzijn van de Amsterdammer!”
>> Volgend artikel: samenwerken op preventie
< terug naar overzicht
